Hogyan ápoljuk az érzékeny, allergiára hajlamos és hiperaktív bőrt?

Az érzékeny bőr ápolása nem is olyan egyszerű, mint gondolnád. A bőr szinte mindenféle külső tényezőre adott válasza általában hiperaktivitás formájában jelentkezik. Gyakran előfordul, hogy ez a bőrtípus gyorsan allergiás lesz és meglehetősen nehézkes megtalálni a megfelelő szépségápolási termékeket, amelyek megnyugtatják. Ezért, ha érzékeny a bőröd, olvasd tovább a mai bejegyzést, hogy megtudd, hogyan ápold és miket kell kerülnöd.

Vízzel és szappannal mosd meg az arcodat

Ez egy igazán rossz ötlet, ha érzékeny bőr ápolásáról van szó. Hogy miért? A szappan és a csapvíz is hozzájárul a haj kiszáradásához, károsítja a hidrolipid réteget és irritációt okoz. Ezért mindenképpen előnyösebb, ha az érzékeny bőrt forralt (előbb hagyjuk kihűlni), forrásvízzel, alacsony ásványi anyag tartalmú vagy demineralizált vízzel mossuk. Szappan helyett válassz gyengéd arclemosókat, amelyek pH-ja semleges és nem tartalmaznak SLS-t, SLES-t, alkoholt és más irritáló anyagokat.

Mechanikus hámlasztás érzékeny bőrre

Magától értetődő, hogy ha az érzékeny bőrt mechanikus hámlasztásnak teszed ki, akkor az gyorsan irritálódni fog. Vörösödést, hámsérülést és a feszülő bőrt tapasztalhatsz ilyenkor. Sokkal jobb megoldás az enzimatikus hámlasztás vagy gommage alkalmazása, amelyek kíméletesen hámlasztják a bőrt és természetes összetevőket tartalmaznak. Ezt a fajta bőrhámlasztást hetente egyszer kell elvégezni. Megjegyzés: Ha bőröd hiperaktív, csökkentsd a kezelés gyakoriságát havi két alkalomra.

Ne mondj le a kipróbált bőrápolási termékek használatáról

Az érzékeny, allergiára hajlamos és hiperaktív bőr nem szereti, ha új kozmetikumokkal és új ápolási formákkal kisérletezünk. Ezért, ha a régi termékeid jól szolgálnak és nem okoznak irritációt, akkor mi értelme alternatíváik után kutatni? Ragaszkodj olyan szépségápolási termékekhez, amelyek 100%-ban megfelelnek az érzékeny bőr számára.

Tesztelj egy szépségápolási terméket, mielőtt alkalmaznád

Mielőtt napi szinten használnál egy kozmetikumot, először futtass le egy tapaszpróbát. Vigyél fel egy kis mennyiséget a termékből egy olyan bőrfelületre, amelyet általában ruhadarab vagy haj fed. Ha 48 órán belül nem észlelsz semmilyen változást a bőrödön, akkor elkezdheted rendszeresen alkalmazni a kozmetikumot.

Túl forró fürdő és zuhany

A túl magas hőmérsékletű víz károsíthatja a bőr hidrolipid rétegét és ennek következtében irritált maradhat. Sőt, a forró vízzel egyszerűen leforrázhatod a bőrt. Ha a bőröd érzékeny, allergiára hajlamos és hiperaktív, akkor a forró fürdő/zuhany igazán rossz ötlet. Ahelyett, hogy testedet magas hőmérsékletnek tennéd ki, vegyél egy szépségápoló olajokkal, gyógynövényekkel és gyümölcsökkel dúsított, langyos vízzel töltött fürdőt.

Kémiai UV-szűrők

Az érzékeny, allergiára hajlamos és hiperaktív bőrt védeni kell a naptól, de ezt bölcsen kell tenned. Ne használj például kémiai szűrőket tartalmazó fényvédőket, mert ezek irritálhatják és eltömíthetik a bőr pórusait. Határozottan hatékonyabb megoldás az ásványi fényvédők alkalmazása, amelyek cink- vagy titán-dioxidot tartalmaznak. Egyik vegyület sem hatol be a bőrbe, hanem a bőr felszínén maradnak és visszaverik a napfényt.

Ásványi olajokat tartalmazó kozmetikumok

Az ásványi olajok védőréteget hoznak létre a bőrfelületen, amely megvédi a dermiszt a külső agresszoroktól. Az ilyen kozmetikumokra télen és minden olyan alkalommal számíthatsz, amikor a bőrnek azonnali védelemre van szüksége. Másrészt az ásványi olajok eltömíthetik a bőr pórusait és akadályozhatják a tápláló anyagok behatolását. Emellett az ásványi olaj eltávolítása az arcbőrről meglehetősen nehézkesnek tűnhet.

Remélem, hogy tanácsaim segítenek abban, hogy elkerüld a nem megfelelő szépségápolási termékek használatának káros hatásait. Ha tudsz más érzékeny bőrápolási tippeket, kérlek, írd le a komment szekcióban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Összefüggő érdekes cikkek

Itt található a kapcsolódó cikkek a nemrégiben olvasott bejegyzésével.