Szépségápolás: Reggeli és esti szépségápolási termékeim

Jó ötlet rutinszerűen ápolni a bőrünket? Lehet, hogy a bőrünk a változatosságot kedveli? Ez elsősorban attól függ, hogy milyen állapotban van a bőrünk és hogy van-e szüksége némi változásra. Véleményem szerint előnyös, ha néhány apró változtatást vezetünk be a szépségápolási rutinunkba, hogy kielégítsük a bőr igényeit és megvédjük az adott évszakra jellemző különböző agresszív tényezőkkel szemben. Mindazonáltal hosszú távon a változatlan szépségápolási rutin jól szolgálja a bőrt.

Biztos vagyok benne, hogy az általam naponta végzett szépségápolási kezelések nem sokban különböznek az általatok megszokottaktól. Néhány lépés, például a smink eltávolítása, az arckrém felvitele vagy a bőr hámlasztása nagyjából ugyanaz.

Létezik egy univerzális szépségápolási rutin?

Sajnos nem. A szépségápolási rutin mindenkinél más és személyre szabott, megfelel a bőrünk igényeinek, belefér a költségvetésünkbe és az időnkbe. Ezért, még ha hasonlóan is viselkedünk, mindannyiunknak gondoskodnia kell arról, hogy a saját szépségápolási rutinja valamilyen mértékben személyre szabott legyen. Ez pedig különböző formákat ölthet, például fordulhatunk személyre szabott szépségápolási termékekhez, vagy választhatjuk a csak nekünk megfelelő kezeléseket.

Más szóval, nem létezik egy előre megszabott szépségápolási rutuin vagy univerzális szépségrutin – egyszerűen csak a mi igényeinkről van szó.

Hogyan alakítsd ki  a személyre szabott szépségápolási rutinodat?

Szerencsére a saját szépségápolási rutinunk kialakítása korántsem jelent kihívást. Mindössze három egyszerű lépésen kell végigmenned.

 1. Határozd meg a bőrtípusod. Mindenki bőre különböző. Mielőtt megtalálnánk a megfelelő szépítő kezeléseket, jobban meg kell ismernünk a bőrünket. Érdemes lefuttatni egy bőrelemzést – például kérhetsz segítséget egy profi kozmetikustól, vagy otthon is alaposan megfigyelheted a bőrödet. Miért fontos ez? Mert teljesen más szépségápolási kezeléseket igényel a zsíros bőr, mást a száraz bőr és mást a kombinált bőr.
 2. A probléma azonosítása. A következő lépés annak meghatározása, mi a baj a bőröddel, min szeretnél javítani, és milyen problémákkal kell szembenéznie a bőrödnek. Ezt a feladatot könnyű megoldani, mert mindenki tökéletesen tudja, hogy mit nem szeret az arcán. Miért érdemes ezt megtenni? Mert ha rájövünk, hogy mi a problémánk, akkor könnyű lesz megtalálni azt a fajta ápolást, amivel kezelhetjük bőrünket. Ha például hajszálérszakadásban szenvedsz, válassz olyan krémet, amely erősíti az erek falát. Ha pattanásokra hajlamos a bőröd, ügyelj arra, hogy folyamatosan megfelelően tisztítsd az arcodat.
 3. A szépségápolási rutin ütemtervének létrehozása. Miután végigjártad a fent említett lépéseket, jöhet az egyéni szépségápolási rutin ütemtervének elkészítése. A szépségápolási termékeket úgy hangold össze, hogy biztosítsd a megfelelő hidratálást és az agresszív tényezők elleni védelmet. Győződj meg arról is, hogy a használt kozmetikumok azokat a betegségeket célozzák meg, amelyeket meg szeretnél szüntetni. Véleményem szerint készitened kell egy reggeli és egy esti rutint.  Nyilvánvaló, hogy a szépségápolási rutin lehet minimalista, de lehet komplex is, az a lényeg hogy “a tiéd” legyen.

Hogyan néz ki az én szépségápolási rutinom?

A szépségápolási rutinomat a minimalista és a többlépcsős bőrápolás kombinációjaként tudom leírni. Hogy tisztázzuk, úgy gondolom, hogy a bőrömnek többre van szüksége a minimálisnál, ugyanakkor nincs annyi időm és türelmem, hogy minden nap végigmenjek az összes szakaszon.

Ha kíváncsi vagy, hogyan néz ki a szépségápolási rutinom, alább megtalálod a személyre szabott napirendemet.

REGGELI SZÉPSÉGÁPOLÁSI RUTIN

 1. Arcmosás könnyű géllel – Minden napot arcmosással kezdek, hogy megszabaduljak az éjszaka a bőrömön összegyűlő faggyútól és hogy frissnek érezzem magam.
 2. Nappali krém felvitele – a tiszta bőr készen áll arra, hogy kapjon egy adag nedvességet és táplálást, ezért egy könnyű és jól felszívódó arckrémhez nyúlok. Olyan nappali krémeket alkalmazok, amelyek UV-szűrőt tartalmaznak, hogy megvédjék az arcbőrömet a naptól. Emellett nem zsíros krémeket választok, mert tönkretehetik a sminket.
 3. Smink nélküli sminkelés – igen, a sminkelés szerepel a szépségápolási rutinom listáján, mert az általam használt BB krém és szempillaspirál extra ápoló tulajdonságokkal rendelkezik. Emellett a sminkelés a reggeli rutin része, nem igaz?
 4. Az ajakápoló használata – az utolsó lépés az ajakápolás (amit a legtöbben kihagynak). Én egy vékony réteg hidratáló ajakbalzsamot viszek fel.

ESTI SZÉPSÉGÁPOLÁSI RUTIN

 1. Smink eltávolítása tisztító olajjal – a smink eltávolításával kezdem, ami a legfontosabb feladat, amit este el kell végezni. Ehhez egy házi olajkeveréket használok (1/3 ricinusolaj + 2/3 mandulaolaj). Természetesen addig törlöm le a színes kozmetikumokat, amíg a vattakorong tiszta nem lesz. Csak ekkor lehetek biztos benne, hogy mindent eltávolítottam.
 2. Micellás krém használata – a második lépés a micellás krém alkalmazása, amely segít eltávolítani az olajmaradványokat és egyéb, szabad szemmel nem látható szennyeződéseket. Azt tanácsolják, hogy a micellás krémet friss vízzel öblítsem le és törölközővel szárítsam meg az arcot.
 3. Arctonik felvitele – ez egy igazán fontos lépés, amit sok nő gyakran kihagy. Én igyekszem szem előtt tartani, hogy az arc tonikkal való kezelése elengedhetetlen. Ezt azért kell megtenni, hogy a bőr pH-értéke egyensúlyban legyen és megelőzzük az esetleges bőrkárosodást, amit a smink eltávolítása okozhat.
 4. Arcszérum felvitele – amikor az arc végre tiszta, szérumot viszek fel. Ez egy magas koncentrációjú termék, amelynek feladata, hogy tápanyagokkal lássa el a bőrt. Én kiemelő és fiatalító szérumot használok, C+E vitaminokkal. A szérumot finoman felviszem az arcbőrre az ujjbegyeimmel.
 5. Szemránckrém felvitele – az utolsó lépés a szem szérum felvitele. Tudomásul kell venni, hogy a szérum túl kemény lehet ennek a hihetetlenül vékony és érzékeny szembőrnek. Ha nem használok szemránckrémet lefekvéskor, akkor megereszkedett és sötét karikákkal ébredek.

És itt véget is ér az esti és nappali szépségápolási rutinom!

Osszátok meg, hogy nálatok, hogy néz ki a napi szépségápolási rutin 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Összefüggő érdekes cikkek

Itt található a kapcsolódó cikkek a nemrégiben olvasott bejegyzésével.